Tisková zpráva: S námi budou studenti nejen vzdělaní, ale hlavně chytří

Online výuková aplikace, která se přizpůsobí každému studentovi na míru a motivuje ho být vzdělaným, ale hlavně chytrým člověkem. Tak takový je produkt ed-techového startupu ForClassmates, který přichází s vlastní metodou vysvětlování školní látky lidskou formou tvořenou samotnými studenty. Vyzkoušeli ji už na více jak 35 000 žácích a již vybrali 30 milionovou investici, za kterou investorům nabízí kromě výhodného zhodnocení i pozitivní společenský dopad.

Přírodní vědy jinak

Kromě výběru investice, zvětšování týmu a expandování do zahraničí se autoři budou zaměřovat na pět školních předmětů, se kterými mají podle nich studenti největší problémy. „Naši metodu využijeme na matematiku, chemii, fyziku, biologii a zeměpis, jednak patří k nejtěžším předmětům na vysvětlování, ale zároveň se obsahově jedná o témata, která se jen nepatrně liší napříč celým světem,“ říká CEO společnosti Lukáš Král, který je odhodlán projekt posunout na mezinárodní úroveň.

Ed-techový startup ForClassmates kombinuje hned několik prvků při vysvětlování přírodních věd, jako jsou například interaktivní videa a grafy. „Klasická vzdělávací videa na YouTube mají 5 až 10 minut, Vy je zhlédnete a tím to končí. Kdežto naše interaktivní videa se v průběhu zastaví, otestují uživatele, jestli dává pozor a zda látku chápe,“ popisuje Lukáš Král. K motivaci studenta využívají gamifikaci. „Snažíme se uživateli předat přírodní vědy uvolněnější a hravou formou. Nejsme profesoři, kteří lpí na každém slovíčku,“ komentuje Marek Liška, který je autorem projektu.

Efektivita online vzdělávání

Některé výzkumy ukazují, že si studenti zapamatují při online učení v průměru o 25-60 % více látky než ve třídě. To je způsobeno především tím, že se studenti mohou učit rychleji. Zároveň online výuka vyžaduje o 40-60 % méně času na učení než tradiční výuka ve třídě. Tyto výsledky potvrzuje i společnost IBM, která zjistila, že účastníci se v online kurzech využívajících multimediální obsah naučí pětkrát více materiálu než v tradiční prezenční výuce.

„V našich tištěných učebnicích nám vadilo, že nevíme, jak často se s našimi materiály studenti učí. Bylo těžké zjistit, co opravdu funguje. V tom je síla naší online výuky, protože budeme detailně vědět, jak proces učení zefektivnit a látku žákům lépe vysvětlit,“ popisuje Marek Liška a dodává „S námi budou studenti nejen vzdělání, tedy budou mít vystudovanou školu, ale hlavně chytří, to znamená, že budou umět myslet.“

V lidských silách není, aby se učitel věnoval každému studentovi individuálně dle jeho potřeb, kdežto moderní technologie toto umožňují. „Obsahově jsme po technické stránce schopni nahradit učitele a zaměřit se na žáky jako jednotlivce, ale učitele odstranit z výuky nechceme. Učitel má být mentor, který pomáhá studentům se učit,“ dodává Lukáš Král.

Více informací o projektu ForClassmates a jejich cestě lze nalézt na webových stránkách https://www.forclassmates.io.

ForClassmates s.r.o.

Evropská 516/10

160 00 Prague

Czech Republic

web: www.forclassmates.io

Kontaktní osoba:

Marek Liška

e-mail: liska@forclassmates.io

WhatsApp: +420 775 036 675

O společnosti (boilerplate)

Společnost ForClassmates je ed-techový startup, který se zaměřuje online vzdělávací systém, který se přizpůsobuje každému uživateli na míru na základě jeho silných a slabých stránek. Vznikla ze studentského projektu, který se zabýval vlastně vytvořenou metodou, jak vysvětlovat matematiku jednodušším způsobem pochopitelným pro většinu studentů. Během 5 let společnost vydala 40 učebnic a pracovních sešitů matematiky a chemie pro střední školy a vyvinula základní MVP verzi online výuky, která je založena na metodě „lidsky od studentů“. Za svou historii prodala více jak 180 000 výtisků a metodou prošlo přes 35 000 český a slovenských studentů. V roce 2019 se projekt ForClassmates stal evropským startupem roku v soutěži Startuper of the year by Total a byl oceněn jejich domácím městem za popularizaci středoškolské matematiky zcela ojedinělým přístupem, čímž se tak stali nejmladšími držiteli tohoto ocenění.

Souhrn

Background linesBackground linesBackground lines